AsoY, stress & mental sundhed

I 2020 blev AsoY app'en testet med grupper af sygemeldte med stress og relateret angst eller depression i Næstved Kommune i samarbejde med Rønnebæksholm og i Kolding Kommune. I 2019 blev den testet for med samme målgruppe som led i forløbet "Kulturvitaminer" på "Kunsten - Museum of Modern Art" i Ålborg kommune. 

 

Forløbet viser, at AsoY hjælper den enkelte med at få øje på væsentlige personlige ressourcer, han/hun har brug for til at få det bedre, ved at bringe dem i en ressourcefuld mental tilstand, som flytter fokus fra stress, angst og depression, som 430.000 danskere er udfordret af. Hver dag.

App'en kan bruges som et skånsomt, effektivt og effektfuldt værktøj til at: 

  • reducere stress, angst og depression, fordi det automatisk påvirker hjernen på en måde, der bryder igennem det kognitive system, som blokerer, når man har stress.

  • fremme mental sundhed, indre ro, indre motivation, modstandskraft, livskraft og handlekraft, ved på 5-15 minutter at hjælpe brugeren med at få adgang til. væsentlige personlige ressourcer som de har brug for, for at få det bedre. Det giver brugeren en oplevelse af at kunne hjælpe sig selv og stå stærkere i sig selv.

  • skabe nye hensigtsmæssige mentale strategier og gøre disse til daglig praksis vha. et et systematisk opfølgningsprogram, som automatisk re-aktiverer disse ressourcer ved at stimulere hukommelsen visuelt. Det betyder også, at den støtter den stressramte i at  forebygge tilbagefald, som desværre rammer rigtig mange.      

  • øge udbyttet af traditionelle psykologforløb og andre kommunale tilbud, der sigter mod at reducere sygefravær pga. stress, angst og depression som f.eks. "Kultur på Recept", "Kulturvitaminer", "Kultur i Arbejde" og Mindfulness. 

“AsoY metoden er effektfuld og kan nå langt ind.  Mindfulness kræver mere træning for at opnå samme effekt. De to metoder kan meget fint supplere hinanden”

Fra Interview med Karina Tønder i bidrag til Erfaringer med Protreptik.

Der ér da også et "strejf af Mindfulness" over AsoY, som P1 værten beskrev det. Men helt grundlæggende handler det om, at kunstværker kan noget særligt og særligt effektivt i fht. at få os til at stoppe op, vende blikket indad og få øje på indre personlige ressourcer, der er væsentlige i vores aktuelle livssituation OG hjælpe os med at holde fast i de indsigter i hverdagen.

AsoY skaber en PASSENDE FORSTYRRELSE, der i tråd med salut-genesis teorien flytter fokus VÆK FRA SYMTOMER og HENIMOD RESSOURCER. Helt intuitivt. På en måde, der går bagom det kognitive.  

Det oplevede to kvinder, der var tilknyttet en psykologpraksis i Lyngby. Sammen med 10 andre havde de gennem længere tid været væk fra arbejdsmarkedet pga. stress, angst og depression. Ved at følge AsoY's 5 trin fik de kontakt med personlige ressourcer og den indre motivation, der er afgørende for at komme godt igennem en periode med fx stress og tilbage på arbejdsmarkedet:

"Jeg opdagede, at ressourcerne findes i mig og at de let kan aktiveres gennem kunsten!"

"Jeg fik lyst til at kravle ind i det billede. Til bare at være der. Det har givet mig nye perspektiver på, hvad jeg har behov for, for at komme videre med mit liv og hvordan." ​

© Kunsten, Museum of Modern Art, Aalborg 

 

"“App’en kan give mig en pause fra tankemylder og det kaos, der er omkring mig. Jeg vil helt sikkert bruge den igen.”

Deltager i "Kulturvitaminer, Ålborg Kommune

"App’en er god, ikke mindst når de har fri fra Kulturvitaminer til at bygge bro mellem forløbet og tiden efter, hvor de er overladt til sig selv”.

Peter Juul

Leder af Kreativitarium, KUNSTEN, Ålborg

"App'en er et godt tilbud, fordi den ikke er en del af systemet, men går gennem en ekstern samarbejdspartner. Borgerne kan fortsætte med at bruge den efter det 3 ugers forløb, vi afprøver den i.

 

Det er en stor fordel, at app'en kan bruges uafhængigt af os, men samtidig også kan bruges som et opfølgningsværktøj, der kan bygge bro mellem vores andre tilbud som fx 'MIndfulness' og 'Kultur i Arbejde', og på den måde bidrage til, at borgerne oplever en god overgang og et endnu større udbytte af dem". 

Yvonne Malling Steilman Therkelsen

Teamleder, Jobcenter Kolding

©2021 by Gitte Lønstrup Dal Santo

info@artspeaksofyou.com

+45 4061 8997

CVR 38483544

  • Facebook - Black Circle