Kunst & mental sundhed

"I et hav af apps, der lover dig mental sundhed, er ART speaks of YOU værd at fremhæve. Den hjalp i al fald mig til at bruge kunsten til at fokusere mit sind, da mit stressforløb var sværest at håndtere."

Eva, opslag på Facebook

 

"“App’en kan give mig en pause fra tankemylder og det kaos, der er omkring mig.

Jeg vil helt sikkert bruge den igen.”

Anonym deltager i "Kulturvitaminer, Ålborg

AsoY app'en er blevet testet på "Kunsten - Museum of Modern Art" i Ålborg mellem april og august 2019 som led i forløbet "Kulturvitaminer" for mennesker, der er sygemeldt med stress, angst eller depression. I 2020 er app'en blevet testes med samme målgruppe i Næstved Kommune i samarbejde med Rønnebæksholm og i Kolding Kommune.

 

Resultaterne viser, at AsoY kan hjælpe den enkelte med at få øje på de personlige ressourcer, han/hun har brug for til at få det bedre ved at bringe dem i en ressourcefuld mental tilstand, som flytter fokus fra stress, angst og depression, som 430.000 danskere er udfordret af. Hver dag. Året rundt.

Vi undersøger, om app'en kan bruges som et ikke-ressourcekrævende, men derimod ressource-givende, skånsomt, let anvendeligt, forsknings- og praksisbaseret værktøj: 

  • til at fremme mental sundhed, modstandskraft, livskraft, tro på sig selv, indre ro og indre motivation ved at hjælpe brugeren med at få adgang til sine personlige ressourcer  på en måde, der går langt bagom det kognitive.  

  • til at skabe nye hensigtsmæssige mentale strategier og gøre disse til daglig praksis. Det giver brugeren en oplevelse af at kunne handle og stå stærkt i sig selv. 

  • som supplement til andre kommunale tilbud, der sigter mod at reducere sygefravær,  som f.eks. "Kultur på Recept", "Kulturvitaminer", "Kultur i Arbejde" og Mindfulness.

© Kunsten, Museum of Modern Art, Aalborg 

"App’en er god, når de har fri fra Kulturvitaminer til at bygge bro mellem forløbet og tiden efter, hvor de er overladt til sig selv”.

Peter Juul

Leder af Kreativitarium, KUNSTEN, Ålborg

Det er vigtigt, at vi har et tilbud til vores borgere, som de frit kan vælge, og selv kan bestemme, hvornår de vil bruge, så de oplever at være mere uafhængig af systemet.

 

"App'en er et godt tilbud, fordi den netop ikke er en del af systemet, men går gennem en ekstern samarbejdspartner. Borgerne kan fortsætte med at bruge den efter det 3 ugers forløb, vi afprøver den i.

 

Det er en stor fordel, at app'en kan bruges uafhængigt af os, men samtidig også kan bruges som et opfølgningsværktøj, der kan bygge bro mellem vores andre tilbud som fx 'MIndfulness' og 'Kultur i Arbejde', og på den måde bidrage til, at borgerne oplever en god overgang og et endnu større udbytte af dem". 

Yvonne Malling Steilman Therkelsen

Teamleder, Jobcenter Kolding

“AsoY metoden er effektfuld og kan nå langt ind.  Mindfulness kræver mere træning for at opnå samme effekt. De to metoder kan meget fint supplere hinanden”

(Interview med Karina Tønder).

Der ér da også et "strejf af Mindfulness" over AsoY, som P1s vært beskrev det i "Kulturen" d. 11. december 2018. Men helt grundlæggende handler det om, at kunstværker kan noget særligt og særligt effektivt i fht. at få os til at stoppe op, vende blikket indad og få øje på indre personlige ressourcer, der er væsentlige i vores aktuelle livssituation OG hjælpe os med at holde fast i de indsigter i hverdagen.

AsoY skaber en PASSENDE FORSTYRRELSE, der flytter fokus HENIMOD RESSOURCER uden at  lyse på problemet. HELT INTUITIVT på en måde, der går bagom det kognitive. Dermed omsætter AsoY ganske enkelt Salut-Genesis teorien (1987).

Det var præcis sådan to yngre kvinder, tilknyttet en psykologpraksis i Lyngby, oplevede AsoY. De og 10 andre deltagere havde gennem længere tid været væk fra arbejdsmarkedet pga. stress, angst og depression. Ved at følge AsoY's 5 trin fik de kontakt med personlige ressourcer og den indre motivation, der er afgørende for at komme godt igennem en periode med fx stress og tilbage på arbejdsmarkedet:

"Jeg opdagede, at ressourcerne findes i mig og at de let kan aktiveres gennem kunsten!"

"Jeg fik lyst til at kravle ind i det billede. Til bare at være der. Det har givet mig nye perspektiver på, hvad jeg har behov for, for at komme videre med mit liv og hvordan." ​

Hvordan fungerer app'en? 

Deltagerne guides trin for trin ind i kunstværk, der intuitivt taler til netop dem.

De skal IKKE VIDE noget som helst om kunst for at deltage.

Undervejs oplever de, at værket spejler sider af og ressourcer i dem selv, som de har brug for, men ikke har kontakt med.

 

Den personlige indsigt gemmes sammen med værket i "MY INSIGHTS" funktionen. Her kan brugeren tjekke ind og lynhurtigt komme i kontakt med de ressourcer, det er vigtigt at holde fast i for at forebygge stress eller undgå tilbagefald - det kan være en personlig indsigt forbundet med måden, de finder indre ro eller styrker, der giver mod, modstandskraft og energi. 

 

Uanset hvad, så aktiveres ressourcen på under 5 sek. vha den visuelle hukommelse: indsigten er forankret i værket på en måde, der rækker langt ud over det kognitive.