Kunst & mental sundhed

"I et hav af apps, der lover dig mental sundhed, er ART speaks of YOU værd at fremhæve. Den hjalp i al fald mig til at bruge kunsten til at fokusere mit sind, da mit stressforløb var sværest at håndtere."

Eva, opslag på Facebook

 

"“App’en kan give mig en pause fra tankemylder og det kaos, der er omkring mig.

Jeg vil helt sikkert bruge den igen.”

Anonym deltager i "Kulturvitaminer, Ålborg

AsoY app'en er blevet testet på "Kunsten - Museum of Modern Art" i Ålborg mellem april og august 2019 som led i forløbet "Kulturvitaminer" for mennesker, der er sygemeldt med stress, angst eller depression. I 2020 skal app'en testes med samme målgruppe i Kolding Kommune, på Esbjerg Kunstmuseum, Rønnebæksholm og Willumsens Museum.

Det helt centrale er at få verificeret, at billedkunst kan bruges til livskunst: til at hjælpe mennesker med at få og forankre personlige erkendelser om, hvad der er vigtigt og nødvendigt netop nu i deres livssituation for at skabe den forandring, de har brug for. OGSÅ når ens livssituation er udfordret af stress, som det er tilfældet for 430.000 danskere. Hver dag. Året rundt.

Målet er at undersøge, om AsoY app'en kan bruges som et ikke-ressourcekrævende, men derimod ressource-givende, skånsomt, brugervenligt, forsknings- og praksisbaseret værktøj: 

  • til at fremme mental sundhed, modstandskraft, livskraft, tro på sig selv, indre ro og indre motivation ved at brugeren får sat ord på sine personlige ressourcer og støttet i at fastholde kontakt til dem i hverdagen. 

  • til at skabe nye hensigtsmæssige mentale strategier og gøre disse til daglig praksis. Det giver brugeren en oplevelse af at kunne handle og stå stærkt i sig selv. 

  • som supplement til andre kommunale tilbud, der sigter mod at reducere sygefravær,  som f.eks. "Kultur på Recept", "Kulturvitaminer", "Kultur i Arbejde" og Mindfulness.

Der ér da også et "strejf af Mindfulness" over AsoY, som P1s vært beskrev det i "Kulturen" d. 11. december 2018. Men helt grundlæggende handler det om, at kunstværker kan noget særligt og særligt effektivt i fht. at få os til at stoppe op, vende blikket indad og få øje på indre personlige ressourcer, der er væsentlige i vores aktuelle livssituation OG hjælpe os med at holde fast i de indsigter i hverdagen.

AsoY skaber en PASSENDE FORSTYRRELSE, der flytter fokus HENIMOD RESSOURCER uden at  lyse på problemet. HELT INTUITIVT på en måde, der går bagom det kognitive. Dermed omsætter AsoY ganske enkelt Salut-Genesis teorien (1987) i praksis.jf. ny rapport om kulturvitaminer

Det var præcis sådan to yngre kvinder, tilknyttet en psykologpraksis i Lyngby, oplevede AsoY. De og 10 andre deltagere havde gennem længere tid været væk fra arbejdsmarkedet pga. stress, angst og depression. Ved at følge AsoY's 5 trin fik de kontakt med personlige ressourcer og den indre motivation, der er afgørende for at komme godt igennem en periode med fx stress og tilbage på arbejdsmarkedet:

"Jeg opdagede, at ressourcerne findes i mig og at de let kan aktiveres gennem kunsten!"

"Jeg fik lyst til at kravle ind i det billede. Til bare at være der. Det har givet mig nye perspektiver på, hvad jeg har behov for, for at komme videre med mit liv og hvordan." ​

© Kunsten, Museum of Modern Art, Aalborg 

“Metoden er effektfuld og kan nå langt ind.  Mindfulness kræver mere træning for at opnå samme effekt. De to metoder kan meget fint supplere hinanden”

(Interview med Karina Tønder).

"Det er vigtigt, at vi har et tilbud til vores borgere, som de frit kan vælge, og selv kan bestemme, hvornår de vil bruge, så de oplever at være mere uafhængig af systemet.

 

App'en er et godt tilbud, fordi den netop ikke er en del af systemet, men går gennem en ekstern samarbejdspartner. Borgerne kan fortsætte med at bruge den efter det 3 ugers forløb, vi afprøver den i.

 

Det er en stor fordel, at app'en kan bruges uafhængigt af os, men samtidig også kan bruges som et opfølgningsværktøj, der kan bygge bro mellem vores andre tilbud som fx 'MIndfulness' og 'Kultur i Arbejde', og på den måde bidrage til, at borgerne oplever en god overgang og et endnu større udbytte af dem". 

Yvonne Malling Steilman Therkelsen

Teamleder

Jobcenter Kolding

Hvordan fungerer app'en? 

Deltagerne guides trin for trin ind i kunstværk, der intuitivt taler til netop dem.

De skal IKKE VIDE noget som helst om kunst for at deltage.

Undervejs oplever de, at værket spejler sider af og ressourcer i dem selv, som de har brug for, men ikke har kontakt med.

 

Den personlige indsigt gemmes sammen med værket i "MY INSIGHTS" funktionen. Her kan brugeren tjekke ind og lynhurtigt komme i kontakt med de ressourcer, det er vigtigt at holde fast i for at forebygge stress eller undgå tilbagefald - det kan være en personlig indsigt forbundet med måden, de finder indre ro eller styrker, der giver mod, modstandskraft og energi. 

 

Uanset hvad, så aktiveres ressourcen på under 5 sek. vha den visuelle hukommelse: indsigten er forankret i værket på en måde, der rækker langt ud over det kognitive. 

©2020 by Gitte Lønstrup Dal Santo

artspeaksofyou@gmail.com

+45 4061 8997

CVR 38911805

  • Facebook - Black Circle
US jpg Download_on_the_App_Store_Badge_U